Lyhyt historia

Lyhyt historia

Porin Yrittäjänaisten lyhyt historia
AIKAMATKA -on aika matka

Teksti Hanna Maja ja Maija Alamäki

Eletään vuotta 1947. Raskaat sotavuodet ovat takana. Puute, säännöstely ja suuret sotavelat varjostavat elämää,mutta toivo paremmasta huomisesta elää. Maan jälleenrakentaminen on käynnistynyt ja siinä työssä yrittäjyys ontoimeenpaneva voima.


Eletään myös suuren ikäluokan vuotta. Porissa on asukkaita 41.589 ja syntyvyysluvut ovat korkeat. Kasvamassa onyritteliäs, uusi sukupolvi, jonka käsissä on kansakunnan tulevaisuus.

Vapauden ja yksityisyritteliäisyyden puolesta on aina jouduttu taistelemaan ja nyt, juuri sodan jälkeen, on sopivaajankohta aloittaa naisten oma toiminta yrittämisen edistämiseksi.

1947Naiset yrittäjinä alkavat yhä täydentyvin rivein astua miesten rinnalle. Semmoisen huomion tein yksityisyrittäjäin viikon aikana Satakunnan Kansan ilmoituksista, Joissa maakunnan yrittäjäväki esitteli kauppojaan ja muita liikkeitä.
Satakunnan Kansan Asiasta toiseen palstalla 1950

 

1947

Saab aloittaa autojen valmistuksen. Prinsessa Elisabeth ja prinssi Philip menevät naimisiin. Valvontakomission jäsenetlähtevät Suomesta ja sensuuri lakkautetaan. Porin Leipä Oy perustetaan.

Kahvila Hietasalo, marraskuun 22. päivä 1947. Satakunnan Yrittäjänaisten, sittemmin Porin yrittäjänaiset ry:nperustava kokous. Naisia paikalla 65.

1949

Kiinan kansantasavalta ja Nato perustetaan. Porissa aloitetaan Kiertokadun alueen rakentaminen.

Aatetta ja lähimmäisen rakkautta! Vallan siinä seinät pullistuivat, kun Yrittäjänaisten Karhulinnassa järjestämillelastenjuhlille kokoontui sankat joukot nousevaa nuorisoa yhteiseen ilonpitoon. Kiitollisempaa yleisöä ohjelman jatarjoilun suhteen saa hakea kuin tämä 900 lapsen yritteliäs uusi polvi, jonka käsissä on kansakunnan tulevaisuus.

1952

Kesäolympialaiset järjestetään Helsingissä, Armi Kuusela valitaan Miss Universumiksi ja Suomi maksaa loppuun sotakorvaukset Neuvostoliitolle. Porissa sankarivainajien muistomerkki pystytetään Keski-Porin kirkon puistoon.

Jo ensimmäisen puheenjohtajan Emmi Karhilan aikana saa alkunsa moni perinne, joista myöhemminkään ei ole poikettu.31.8.1952 Porin Yrittäjänaiset laskee seppeleen Porin sankarihaudan muistomerkin paljastustilaisuudessa. Perinnettäon jatkettu vuosittain itsenäisyyspäivänä.

1952Naisia on usein syytetty siitä, että he eivät paljon päätään vaivaa kannanotoilla ja ajatuksilla vaan kiertävät omanmukavuutensa kehää hetkestä toiseen. Tämä ei lainkaan pidä paikkaansa ainakaan naisten parhaimmistoon nähden,jos nyt parhaimmistolla tarkoitamme tällä kertaa yhteiskunnallisesti valveutuneita naisia, joihin yrittäjänaiset voivathyvällä syyllä lukeutua.

 

Talous- ja kotilehti 1952

1958

Ydinsukellusvene USS Nautilus alittaa ensimmäisenä pohjoisnavan. Presidentti Urho Kekkonen pitää ensimmäisentelevisioidun uudenvuodenpuheen. Pori täyttää 400 vuotta.
Yhdistys ostaa Hellin Hietasalon puheenjohtajakaudella vuonna 1958 talon Annankadulta. Talo remontoidaan javaikka Porin tyttölyseolle varataan edelleen tilaisuus käyttää sitä päivisin, tiloja vuokrataan iltaisin myös muihintarkoituksiin.

1963

J. F. Kennedy ammutaan Dallasissa. Suomessa rahanuudistus, sadasta markasta tulee yksi markka ja PorissaKaanaan vesitorni valmistuu.

Toimintakertomuksista poimittua. ”Pidetty posliinimaalauskurssi, järjestetty useita yleisöjuhlia, Y-viikon aikanavierailtu kunnalliskodissa sekä pidetty huutokauppa sekä lastenjuhlat, toimitettu omaa lehteä, tehty sosiaalisialahjoituksia, pidetty arpajaiset sekä kaksi muotinäytöstä, järjestetty ilmainen loma viidelle äidille, perustettutyttökerho, käyty joukolla luovuttamassa verta, rakennettu oma kesämökki ja järjestetty tekstiilinäyttely”

Väitetään, että suurin nukkuvien puolue on naiset, ja ehkä se osittain pitää paikkansakin. Meihin se ei kuitenkaansovellu.

1969

Apollo 11 lask1963eutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen kävelee Kuun pinnalla. Ruotsi vaihtaa oikeanpuoleiseenliikenteeseen, Suomessa keskiolut kauppoihin ja Poriin saadaan ensimmäiset liikennevalot.

Laura Koivusen aika oli yhdistykselle yrittäjäaatteen ja yksityisyrittäjyyden aikaa. Ote jäsenillan pöytäkirjasta:”Koska jälleen on tultu siihen ajankohtaan, jolloin kaupungin eri lautakuntiin valitaan uusia jäseniä, päätettiinottaa yhteyttä yrittäjäväen omaan edustajaan kauppias Ilmari Holmlundiin ja ehdottaa muutamia yrittäjänaisiakaupungin luottamustehtäviin.”

1976

Microsoft-niminen pikkuyhtiö rekisteröidään New Mexicossa, Lapuan patruunatehdas räjähtää ja Porin Linjatperustetaan.

Kesällä kerran, kun voi maksoi 16,56 mk/kg, Koskenkorva- puolikkaasta sai maksaa 26 markkaa, hernekilosta5,80 mk ja halvimmatkin kengät maksoivat toista sataa markkaa pari. Kesällä kerran, kun Porin Yrittäjänaisetry:n joukkue ajoi kahdeksan porilaisen yhdistyksen välisessä Datsun-haasteajokokeessa 153 pennillä eli 1 litrallabensiiniä Datsun 120Y –henkilöautolla yli 19 km:n matkan ja saavutti kunniakkaan 4. sijan.

1981

Ensimmäiset AIDS-tapaukset havaitaan. Lady Diana Spencer menee naimisiin Walesin prinssi Charlesin kanssa.Kesäaika otetaan käyttöön Suomessa ja Porissa Puuvillatehtaan kutomo palaa.

Porin Yrittäjänaisten ohjelmassa oli Ester Ahteen puheenjohtajakautena erittäin paljon aiheiltaan yritys- jayhteiskuntaelämään liittyviä esitelmiä, luentoja ja keskusteluja sekä retkeilyä, kuntoilua ja opiskelua.

1981
Jäseniltojen ohjelmiin on sisältynyt muun muassa kauneudenhoitoaineiden ja luontaistuotteiden tuote-esittelyt,tutustuminen porilaiseen runoilijaan Ingrid Savolaiseen ja hänen teoksiinsa. Jopa henkilöauton renkaan vaihto onollut jäsenillan ohjelmaa.

1985

Neuvostoliiton viimeinen päämies Mihail Gorbatsov astuu virkaansa ja Porissa ja muualla Suomessa Dingohysteria leviää.

Maisa Mäkisen puheenjohtajakausi alkoi räväkästi yhteydenotolla kaupunginjohtoon: Keväällä 1985Yrittäjänaiset kutsui kaupunginjohtaja Martti Sinisalmen vieraaksi tilaisuuteensa, jonka teemana oliPori-Naiset-Yrittäjäystävällisyys. Mukana olivat myös Sinikka Lallukka Keskusliitosta sekä Lauttakylän,Kokemäen, Harjavallan ja Merikarvian Yrittäjänaiset.

1989

Kylmä sota päättyy Berliinin muurin murtumiseen, paavi Johannes Paavali II käy Suomessa ja Porissaavataan kauppakeskus BePOP.

Yhdistyksen varsinainen kokous pidetään kaksi kertaa vuodessa: kevätkokous helmi-maaliskuussa jasyyskokous loka-marraskuussa, hallituksen määräämänä aikana ja hallituksen määräämässä paikassa.

1989

Yrittäjänaisten Keskusliitto on aatteellisena järjestönä tukenut ja kannustanut yrittäjänammatin valinneiden naisten työtä. Osallistumalla Keskusliiton toimintaa ja kokouksiin me porilaiset vaikutamme.

1992

Suomi jättää liittymishakemuksen Euroopan yhteisöön ja laaja valuuttaspekulointi johtaa Suomen markanpäästämiseen kellumaan ja sen arvo romahtaa. Porissa Pripoli-sali valmistuu.

Ensinnä ankara rahan keruu
mutt’ mistään ei tahtonut mitään heruu.
Sydämiä monia me kolkutimme,
näin useat asialle tolkutimme.
Ilmojen Herrakin myötäili meitä
pyyhkien pilvet toisia teitä.
Intoa uutta se meille antoi,
kun tuloksen näimme,
ett’ työmme kantoi.

1993

Bill Clinton vannoo presidentin virkavalan ja Suomessa lama on syvimmillään. FC Jazz Porista voittaa Suomenmestaruuden jalkapallossa.

Vuonna 1985 valittiin ensimmäisen kerran Porin Vuoden Yrittäjänainen. Valinnasta on tullut vuosittainen perinne.Sääntöjä muutettiin vuonna 1990 niin, että tämän kunniamaininnan voi saada myös nainen, joka työskenteleeperheyrityksessä.

1994

Autolautta Estonia uppoaa Itämerellä, Riitta Uosukainen valitaan ensimmäiseksi eduskunnan naispuhemieheksija Porissa järjestetään Yrittäjänaisten Keskusliitto ry:n vuosikokous.

Mitä yhteistä on karhun kaadolla, Eevan tyttärellä, dixielandilla ja innostuneella sonnilla? Se selviää Porissa15-17.4.1994. Tervetuloa karhun kaatajien kaupunkiin –Poriin!

1997

Walesin prinsessa Diana menehtyy auto-onnettomuudessa, Yhdistynyt kuningaskunta luovuttaa HongkonginKiinan kansantasavallalle. Porissa Porin kaupunki ostaa Hotelli Otavan ja Rakastajat-teatteri muuttaaValtakadulle.

Nainen voi olla upea kaksikymmenvuotiaana ,hurmaava nelikymmenvuotiaana javastustamaton koko loppuikänsä. Uskoaksemme tämä pätee myösnaisyhdistykseemme. Kohottakaamme nyt malja tämän vastustamattoman yhdistyksemme viidellevuosikymmenelle ja ennen kaikkea kaikille 578 upealle, hurmaavalle ja vastustamattomalle naisellemme.

”Naisten yrittäjyydestä puhuttaessa monesti unohdetaan sen monimuotoisuus,erityisesti se yrittäjyys, mitä tuhannet naiset, vaimot, tyttäret ja miniät ovatpanostaneet perheyritystensä toimintaan. Yrittäjänaistoiminta ei ole projekti, jokavalmistuu ja päättyy, vaan se on uudistuva tehtävä, joka saa erilaisia muotojakehityksen myötä. Naisyrittäjiin suhtaudutaan edelleen kuin höyhensarjalaisiin, ja senasenteen muuttaminen ja tasavertaisuuden toteuttaminen lähtee meistä itsestämme.Pääosassa on naisen tahto.” Näin kirjoittaa puheenjohtaja Hanna Maja yhdistyksen50-vuotisjuhlakirjassa Pääosassa Naisen Tahto.

2000

Millenium alkaa ja Y2K menee ohi ilman ennustettuja katastrofeja. Porissa Promenadikeskus valmistuu.

Vuonna 1953 Tarmon kerholla järjestettiin ensimmäiset kaalikäärylemyyjäiset, jotka saivat niin hyvänmenestyksen, että hetkessä myytiin kaikki loppuun. Kaalikääryleet tehdään edelleen itse ja kauppa käyyhtä mainiosti. Minna Canthin sanoin: Ei ole hyvä tehdä liian paljon työtä. Täytyy myöskin laiskotella välistä jahuvitella. Se on suuri siveellinen velvollisuus. Luonnonlakia ei saa rankaisematta rikkoa. Vuoron lepoa,vuoron työtä – siinä kultainen ohje.

2002

Euro otetaan käyttöön käteisvaluuttana Euroopan unionissa. Myyrmannin ostoskeskuksessa räjähtääpommi ja Porissa Delta Arena on ensimmäistä kertaa käytössä jazz-festivaalilla.

Jo viisikymmentäviisi vuotta yrittämisen ja naisen elämän ilot sekä surut ovat yhdistäneet PorinYrittäjänaiset ry:n jäseniä. Aikamme liikkuu kolmenlaisin askelin: tulevaisuus lähenee vitkastellen,nykyhetki viuhahtaa ohi kuin nuoli, iäti seisoo menneisyys. ”Mustaa ja valkoista – sitähän elämä on”.

2004

Tuhoisa tsunami Aasiassa. Frendien ja Sinkkuelämää viimeiset jaksot esitetään Suomessa ja Porissakaupunginjohtajaksi valitaan Aino-Maija Luukkonen.
Puhemies Riitta Uosukaisen mukaan luovuutta ja koulutusta tarvitaan aina. Koulutuksella ylläpidetäänammattitaitoa ja kehitetään omaa alaa vastaamaan kuluttajien yhä suurempaa vaateliaisuutta.Pysähtyneisyyden aika on ohi. Yrittäjyys muodossa tai toisessa on suuri lahja yksilölle –yhteiskunnalle se on selviytymisen elinehto.

Puheenjohtaja Marjatta Keidas kirjoituksessaan Unelma-lehdessä kehottaa yrittäjänaisia uskomaanitseensä, uskomaan asiaansa ja olemaan rohkeita edelläkävijöitä.

2006

Lordi voittaa Euroviisut ja Suomi toimii Euroopan unionin puheenjohtajamaana. Porissa eletäänÄssät- hurmoksessa ja Sinebrycoff ilmoittaa lopettavansa Karhun pullotuksen.

Yhdistyksemme asiat ovat tänä päivänä hyvin,mutta tulevaisuus näyttää haasteelliselta, sillä jäsenistömme ikärakenne muuttuu. On aika löytää lisää uusia jäseniä joukkoomme ja saada heidät toimintaan mukaan. Yrittäjyys yhdistäävanhemmitenkin. Senioritoiminta – Kerttukerho – käynnistyi 10.10.2006 osaksi yhdistyksen varsinaistatoimintaa ja sen tehtävänä on tarjota senioreille heille räätälöityä ohjelmaa.

2007

USA ilmoittaa lähettävänsä Irakiin lisää joukkoja.Porissa Porin Yrittäjänaiset ry lahjoittaa arvoryijyn Satakunnan Museon kokoelmiin ja aloittaa näin 60-vuotisjuhlavuoden.

Koonnut Maija Alamäki ja Hanna Maja Porin Yrittäjänaiset ry:n arkistoista ja Wikipedia –sanakirjasta.